Infographics (ook wel infografieken) worden steeds populairder. Het lijkt wel of iedereen een infographic wil (kijk maar naar dit grafiekje van Google Trends). Dat is niet zo gek, want hoe presenteer je je vele data op een aantrekkelijke manier en ook nog eens op 1 A4tje? Het goede nieuws: er zijn steeds meer tools waarmee je zelf in een handomdraai deze visualisaties kunt maken.

Canva

Canva is een tool, geïntroduceerd in 2014. Het is gratis online te gebruiken. Canva claimt binnen een jaar meer dan 1 miljoen gebruikers te hebben. Je kunt met je Facebook-account inloggen en het gebruik spreekt voor zich. Zeker het proberen waard.

Vizualize.me

Met Vizualize.me kun je je eigen c.v. visualiseren. Met een druk op de knop krijg je een fraai, en soms ook grappig beeld van je professionele carrière. Handig voor op je LinkedIn-profiel.

‘What About Me?’

Intel heeft de personalisatietool ‘What about me?’ op de markt gebracht. Hiermee kun je een kleurrijke infographic maken die jouw social media-activiteiten in beeld brengt. Tagline: ‘A picture of my digital life’.

Present.me

Present.me is geen echte infographic tool. Het geeft je wel de mogelijkheid om presentaties te maken, waarbij je jezelf met een camera opneemt naast de slides die je laat zien. Handig voor leren op afstand. Zo kun je gevarieerde webinars maken, maar je kunt ook offertevoorstellen een nieuwe dimensie geven of je portfolio op een originele manier toelichten. Een handige tool die ook nog eens eenvoudig is te gebruiken! Present.me volgt het freemium-model: gratis voor max. 60 minuten opnametijd, 10 opnames per maand en 20MB upload limiet. Wil je betalen, dan kost 1 licentie je 16 dollar.

Piktochart

Met Piktochart krijg je innovatieve Infographic met een combinatie visualisaties: thema’s, pictogrammen, vectoren, beelden en grafieken. Het werd seamles: je kunt onderdelen slepen en neerzetten en wegklikken. Je kunt veel keuzes maken qua kleuren, vormen en lettertypes. Daarna exporteren in statistische HTML of embedden op je website. Zeven thema’s zijn gratis. Als je echt pro wil gaan, kost je dat 29 dollar per gebruiker ‘for professional users’ of 14 dollar per maand voor ‘serieuze gebruikers’. Aan jou om het onderscheid te duiden.

Visual.ly

In 2011 startte deze community rond infographics. Het is een geweldige bron om infographics te vinden, en je kunt ze zelf maken en toevoegen. Ideaal voor de presentatie van je portfolio als designer, en ook als marktplaats voor data-analisten, designers en journalisten bijvoorbeeld. Visual.ly was een soort ‘What about me?’ doordat de Twitter Visualizer tool twitterazzi de mogelijkheid gaf om twitter-infographics te genereren vol met je hobbies, aantal volgers en andere data.

TimelineJS

Als je van tijdlijnen houdt, dan biedt TimelineJS een mooie manier om dat te visualiseren. Ik vind de resultaten verbluffend mooi. Je kunt verschillende media (tekst, geluid, film) van onder meer Twitter, Google Maps, Wikipedia, Soundcloud, YouTube, Vimedo, Flickr en Wikipedia importeren om geweldige effecten te maken. Wil je een andere tijdlijnmachine gebruiken, probeer dan Dipity eens (ook als je geïnspireerd wil worden door andere voorbeelden).

Infogr.am

Dit is een vrij eenvoudige tool met toch mooie resultaten. Het werkt met drag & drop (net als Piktochart) en heeft een simpele interface. Je kunt ruwe data importeren naar Infogr.am en hup, in een paar minuten heb je een statische of interactieve infographic. Op de website begint de reis pas als je bent ingelogd. De dienst is gratis.

Easel.ly

Easel.ly is ook al zo’n makkelijke drag & drop tool is. Easel.ly werkt met zogenaamde ‘vhemes’, een samenvoeging van visual en themes. Die naam vind ik wat overdone. Je hoeft niet in te loggen op Easel.ly en kan gelijk aan de slag met deze tool. Je kiest een vheme en sleept deze naar je canvas. Je kunt vervolgens eenvoudig achtergrond, lettertype en vormen aanpassen. Ook is het mogelijk afbeeldingen te uploaden en te vergroten of verkleinen op je infographic in wording.

Wordle

Wordle is een eenvoudige tool om tagclouds (woordenwolken) te genereren. Je pakt een tekst op, plakt deze op Wordle.net en je ziet welke woorden veel en welke weinig voorkomen. Daarnaast kun je de lay-out van je Wordle tweaken en een export maken. Ik gebruik Wordle wel eens voor strategische sessies. Je kunt bijvoorbeeld een beleidsdocument door Wordle heen halen en een gesprek voeren of de grootste woorden in de tagcloud ook de belangrijkste zijn voor een organisatie. Erg leuke tool en nog gratis ook.

Er zijn nog veel meer tools, als Venngage (social analytics), Creately (diagrammen), Tableau Public (datavisualisatie), Tafxedo (tagclouds), Gliffy (diagrammen) of Many Eyes van IBM voor professionals. En natuurlijk voor smartphones zijn er visualisatie-apps ontwikkeld (zoals InFoto Free voor de Android, of Photo Stats voor de iPhone). Die bespreek ik een ander keertje, als ik eraan toekom.

Wil je weten wat wij doen om je website toegankelijk te maken en te optimaliseren? Neem gerust contact op.

Of kijk naar deze diensten: