Theo Borgermans uit het Vlaamse Herent heeft vrijdag met onmiddellijke ingang ontslag genomen als hoofdredacteur van de Nederlands-Vlaamse religieuze nieuwssite RKnieuws.net/Rorate. Aanleiding voor het vertrek zijn “de aanhoudende persoonlijke aanvallen op zijn persoon op het forum dat aan de nieuwssite is gelinkt en vooral traditionalisten en fundamentalisten lokt”, aldus een persverklaring van Borgermans.

Een artikel van de hoofdredacteur werd vrijdag zonder overleg door een bestuurslid van de website gehaald omdat het te veel reacties uitlokte. Volgens Borgermans gaat het om “pure censuur”.

Borgermans was sinds 2002 werkzaam bij RKnieuws.net. De nieuwssite, die deel uitmaakt van de stichting Rorate, draait volledig op vrijwilligers. Sinds gisteren is de nieuwssectie van de website niet meer bijgewerkt. Wie Borgermans opvolgt, is nog niet bekend.

Het bestuur van Rorate was zaterdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

UPDATE 7 oktober 2013 15:30u
In Het Belang van Limburg geeft bestuurslid Erik Goris een reactie op het vertrek van Borgermans. “Hij nam het grootste deel van het werk voor zijn rekening, maar niemand is onvervangbaar”, zegt hij. “Theo Borgermans hield zich niet aan de afspraken. Die waren dat hij de volledige ‘bandbreedte’ van het katholieke domein zou respecteren. Zijn berichtgeving was te eenzijdig en dat ging van kwaad naar erger.”