Dit weekend is de Nacht van de Theologie. Voor de 10e keer wordt de Theoloog des Vaderlands bekend gemaakt, die het vakgebied een jaar lang voor het voetlicht mag brengen. De lauwerkrans wordt dit jaar vanwege Covid-19 niet via een uitbundig bijbels Avondmaal bekend gemaakt, maar via Radio 5. Mediakathedraal verdiepte zich in de wereld van de Nederlandse theologen en kwam tot de Enige Echte Theologen Des Vaderlands Top 10.

We tellen af van 10 naar de onbetwiste nummer 1:

10 Erik Borgman, hoogleraar

De profeet van Tilburg wordt hij genoemd. Erik Borgman, lekendominicaan en ’theoloog van de open wonde’. Schrijft dikke en heftige boeken over christelijke theologie. Betovert zijn lezers met circulair meanderende zinnen over vergeten theologen en onderschatte poëten die alle dingen nieuw maken. Hij is met zijn driedelige Magnum Opus bezig, die menig theologische bibliotheekvloer zal doen bezwijken. Stutten die handel!

9 Leo Fijen, journalist

Huh? ‘Don Leo’ theoloog? De coryfee van de katholieke televisie harkte in 2016 het voorname “diploma B Godsdienst-Pastoraal Werk” binnen met theologische verhandelingen die je hart verwarmen. Neerlands enige religiejournalist die het antwoord formuleert voordat je zijn vraag hebt gehoord. Weet daardoor nu al dat hij volgend jaar op nummer 1 staat.

8 Gerard de Korte, bisschop

Linksbuiten van het Nederlands episcopaat. Voor dummies staat dat voor ‘keurig rechts’. Protestantse bisschop. Worstelt in zijn bisdom met recalcitrante pastores en een huilie-huilie hulpbisschop. Weet in de media vaak net efkes de goede toon aan de slaan over sociale saamhorigheid, goddelijke gezelligheid en volksvrome vriendelijkheid.

7 Stefan Paas, twittertheoloog

Enter Stefan Paas, twittertheoloog van de Lage Landen. Mengt zich in iedere maatschappelijke discussie die online wordt gevoerd. Pronkt ermee graag uitgescholden te worden door andersdenkenden. Blokt anderen niet snel, tikt zijn tweets sneller dan jij ze weg kunt swipen. Werkt volgens de laatste geruchten aan een Verzamelde Systematische Theologie in 666 Twitterdraadjes.

6 Wim Eijk, aartsbisschop

Troonpretendent van Rome. Weet in het goddeloze Nederland weinig energie te brengen, maar in het Rome van Bergoglio ziet de conservatieve factie hem graag op de Stoel van Petrus belanden. De kardinaal van de Maliebaan zal de waarheid van de H. Moederkerk te vuur en te zwaard verdedigen. Het werk zal hij niet weigeren. Een mooie zesde plaats voor een miskend talent.

5 Gied ten Berge, vredesstichter

Nieuw binnen. Vredesstichter uit naam van God. Socioloog die maar al te graag de wandelschoenen aanbindt. Niet op weg naar het Malieveld om tegen kruisraketten te demonstreren of naar Santiago voor zingeving. Nee, door, door, door naar de Palestijnen. ‘Egidius waer bestu bleven’ wordt tot op de dag van vandaag gereciteerd in Arabische klanken.

4 Elsbeth Gruteke, predikante

Oud-presentator van de Nacht van de Theologie in 2014. Onbegrijpelijk dat ze nooit doorstootte tot de Champions League der Theologen. Aan het alles onthullende priesterboordje kan niet hebben gelegen. Cryptokatholieke evangeliste die de drooggelegde polder in deeltijd verrijkt met nuchtere preken.

3 Janneke Stegeman, theologe

Wat Blondie betekent voor de New Yorkse punkscene, dat betekent Janneke Stegeman voor de Amsterdamse theologengordel. Geregeld geschokt namens een ander en beroemd vanwege literaire zelfkastijding over de zondigheid van de Westerse beschaving. Janneke was in 2016 de eerste Theologe van het Moederland, en mag niet op onze lijst ontbreken. Met hoge ogen op nummer 3!

2 Tom Mikkers, duizendpoot

Godfather van de Echte Jaarlijkse Theologen Battle van Nederland. Onverwoestbare voorvechter van het hele alfabet aan homo-emancipatie binnen én buiten de kerken. Groot liefhebber van honden met korte pootjes en lange lijven. Veelgevraagde lieveling van EO-radioprogramma’s. Creatieve duizendpoot die de kerk zo hard nodig heeft. Of is hij ’s lands eerste teckeltheoloog?

1 Rikko Voorberg, kunstenaar-theoloog

Bij de jaarlijkse Theoloog Des Vaderslands-verkiezing viste hij tweemaal achter het net. Een grote vergissing. Mediakathedraal zet hem op de enige plek die hij verdient: nummer 1. Met tomeloze energie rent, springt, vliegt, duikt, valt, staat hij op en gaat hij door naar vluchtelingen om als de Witte Messias hen uit hemeltergende situaties te redden. Dat de Romeinse heersers van Europa niet naar hem willen luisteren, deert de kunstenaar-theoloog niet. Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. Bij ons staat Rikko met vette stip ongenaaktbaar op 1.