Nu onze samenleving vergeven is van seculiere coronaprotocollen, kerkprotocollen en zelfs smetvreesprotocollen, zit de gemiddelde christen wellicht toch wat met de handen in het gelovige haar. Je mag niet of nauwelijks naar de kerk, de streamdiensten komen je keel uit en geen enkele studiebijbel, die je in huis hebt, heeft een lekker lemma voor ‘corona’ of ‘virus’. Maar daar laat de echte Bijbellezer zich natuurlijk niet door uit het veld slaan. Met gebruik van enig Godgegeven fantasie kan ik me zo voorstellen hoe onze Bijbelse helden en heldinnen zich door deze moeilijke tijden zouden heenslaan.

Abraham onderhandelt

Ik denk bijvoorbeeld aan Abraham, die zich hedentendagen aan het bureau van God meldt met de pet in zijn hand. Hij vraagt aan God hoeveel rechtvaardigen zich mogen verenigen om Zijn lof te bezingen. Hoewel Abraham natuurlijk niet ontevreden is met het door God gegeven getal van 30 rechtvaardigen per viering, kan de aartsvader het toch niet laten om de Allerhoogste te suggereren dat het er wellicht ook veertig zouden kunnen worden. Op dit moment is het nog niet duidelijk of Abraham ook succes heeft, maar we wachten af in blijde verwachting op het sein ‘40’, of misschien wel ‘50’.

Jacob en Isaac hebben overigens weer eens ruzie. Sommige dingen veranderen namelijk nooit. Volgens ooggetuigen zijn beide broers met elkaar op de vuist gegaan in de lokale supermarkt. Inzet van het gevecht dat minstens tien minuten duurde, was het bezit van het allerlaatste pak toiletpapier. Volgens Jacob zou wc-papier uitstekend smaken mits geserveerd met voldoende linzen en klein gesneden uitjes. Esau twijfelde echter aan deze culinaire waaghalzerij en beschuldigde zijn jongere broer van oplichting. Jacob lijkt gevlucht te zijn naar Nieuw Zeeland, waar Corona niet meer voorkomt, terwijl zijn broer met wraakgevoelens in Nederland is achtergebleven.

Jong stel

Niet iedereen houdt zich echter aan de coronamaatregelen. Volgens nog onbevestigde berichten zouden twee knappe jonge mensen gesignaleerd zijn in de loofrijke bebossing van de Veluwezoom. BOA’s maken jacht op de twee geliefden, die onbekommerd naakt achter elkaar heen zouden rennen. Volgens de autoriteiten zouden de twee geen officiële RIVM-‘seksbuddies’ zijn. Bovendien zou hun voorbeeld tot slechte navolging kunnen leiden.

Maria Magdalena op haar beurt was onaangenaam verrast toen zij haar verrezen Heer ontmoette. Toen zij Hem om de hals wilde vliegen, meldde de verrezene dat Hij wegens de anderhalvemetersamenlevingsnormen genoodzaakt was haar aan te manen hem vooral niet aan te raken. Het gesprek kwam daarna eigenlijk nooit meer goed op gang. Toen ze daarna de andere leerlingen het goede nieuws kwam melden, stelden die zich kritisch op. Vooral Thomas was sceptisch en stelde een onmogelijke eis: alleen als Hij de verrezen Heer mocht aanraken, zou hij in Hem geloven, terwijl hij heel goed wist dat het RIVM dat verboden had.

Pilatus wast handen

Pontius Pilatus had nog wel het goede voorbeeld gegeven door zorgvuldig zijn handen te wassen na afronding van de procesgang. Niettemin was hij teleurgesteld dat door de quarantainemaatregelen de geplande openbare executies niet konden doorgaan, ondanks het feit dat Femke Halsema direct had aangeboden de Dam te organiseren voor het spektakel. Ook de KLM bood aan om een vliegtuig te organiseren voor de executie, aangezien de anderhalvemeterregels daar niet gelden. De verrezene heeft, naar het schijnt, deze vriendelijke gestes afgeslagen, aangezien Zijn hemelvaart al was geboekt.

Verdrietige berichten bereikten ons overigens uit U.S. waar een rechtvaardige wederom op de vuilbaal terecht is gekomen nadat zijn huis door plunderaars was vernietigd. Drie aangesnelde vrienden echter vermomden hun onwil om hun vervuilde vriend te omhelzen door te wijzen op de coronaprotocollen, die een dergelijke intimiteit verbieden. Niettemin lijkt deze rechtvaardige vastbesloten om zijn strijd tegen God voort te zetten. Eerder leek het conflict buiten de rechtszaal om geschikt te worden voor een onbekend maar ongetwijfeld substantieel bedrag. Wederom beschuldigt de rechtvaardige God, nu omdat de Allerhoogste onwillig lijk te zijn het coronavirus weg te nemen. We zullen het proces met belangstelling blijven volgen.

Foto: FreeImages