Het mag weer. Kom en vier mee, nodigt bisschop van Breda Jan Liesen eenieder uit voor de anderhalvemeterkerk. Iedereen, mits gereserveerd, kan weer te communie en dat is goed nieuws. Maar dan wel voor hoestschermen, communieschermen of spatschermen, en dat levert bizarre beelden op. We keken rond en zagen de volgende beschermmiddelen in katholiek Nederland.

Heb je zelf een communiescherm gespot, mail hem aan de redactie: info@mediakathedraal.nl.

TV-Mis

De Eucharistieviering op televisie werd op Sacramentsdag uitgezonden vanuit Haarlem. Nadat het hoestscherm is binnengereden, komen gelovigen naar voren, ontsmetten hun hand, drogen hun hand af en dan wordt de communie uitgereikt. Een vrouw die slecht ter been is, hoeft niet naar voren te komen en ontvangt de communie met behulp van het communiepincet.

Galerij van communieschermen

In het Lexicon katholieke coronabegrippen (gratis download hier) beschrijven we het hoestscherm. “Er zijn hoestschermen in allerlei soorten en maten. Een bijzondere vorm zijn gepersonaliseerde hoestschermen,
waarbij patroonheiligen, bouwpastoors of diakens in het
scherm zijn gegraveerd.” Die gepersonaliseerde vorm zagen we nog niet, maar wel deze galerij van communieschermen:

De Catharinakathedraal te Utrecht heeft een ’transparant schoolbord’
De Parkstraatkerk of Jacobuskerk in Den Haag goes classic met dit klassieke ‘symbool voor de deur die Christus opent’, aldus parochievicaris Ad van der Helm. ‘Wel aanmelden indien gezond’, voegt de priester er aan toe op Facebook.
Je kunt natuurlijk ook kaarsen gebruiken, en niet alleen de kaarsenstandaard, zoals hier in de H. Wilibrordparochie in Den Bosch.
Een soort kledingrek wordt zondag door pastoor William van Dijck van de parochiefederatie Hoensbroek in het bisdom Roermond gebruikt.
Zuster Lucia Schnekemberg van de Parochie Support Groep (Licht van Christusparochie Utrecht-De Meern) publiceerde dit filmpje ter illustratie.
En hier zien we pastoor Martin Los het scherm testen en de communie uitreiken met een messing pincet. Hij spreekt liever van een ‘preventiescherm’

Omroep Brabant bezocht pastoor Prasing in Fijnaart om te zien hoe de communie achter het zelf in elkaar gezette ‘hoestscherm’.

In de Petrusbasiliek in Oirschot geen scherm, maar een ‘communietafeltje’.
In de Lucaskerk (Den Bosch) weerspiegelt het transparante hoestscherm tijdens de YouTube-uitzending.
In Tegelen heeft pastoor  Pastoor Anu Antony een mondmasker voor.

De monniken van de Abdij St. Benedictusberg hebben geen hoestscherm.
Onder het scherm door de communie uitreiken kan natuurlijk ook.
Een oude man met stok loopt strompelend naar voren om de communie te ontvangen.
De priester in de Nicolaasbasiliek in IJsselstein gebruikt geen hoestscherm. In plaats daarvan doet hij bij iedere communicant een stapje terug.
Met een ‘mobiel scherm’ reikt hulpbisschop mgr. Hoogenboom de communie uit.

Toegestuurde hoestschermen

Tot slot enkele foto’s van hoestschermen die we toegestuurd kregen.

Drunen
Priester Ruud Verheggen stuurde deze foto uit Mariadorp